Praha.cz

 
Turnaj mistrů v nejstarším sportu - cvrnkání kuliček
Neděle, 19. říjen 2014 07:42
turnaj_mistru_v_nejstarsim_sportu_cvrnkani_kulicek.jpg

Všichni známe hliněné či skleněné kuličky, které jsme v dětství cvrnkali do jakékoliv prohlubně, kterou jsme objevili. Možná si myslíte, že kuličkám už odzvonilo, ale není tomu tak. V roce 1999 vznikl Český kuličkový svaz, který pořádáním turnajů povýšil hru na sportovní úroveň. Jeden z nich se koná v sobotu 25. října a zúčastní se jej 12 nejlepších hráčů z průběžného národního žebříčku.





Kuličky patří mezi nejstarší hry vůbec. Stáří kuliček potvrzují i archeologické nálezy ze starověkého Egypta, kde byla nalezena nejstarší kulička datovaná do roku 3000 let před n. l. Další nálezy byly v aztéckých pyramidách nebo v pohřebištích původních obyvatel v severní Americe. Kuličky však neupadly v zapomnění, ale díky Českému kuličkovému svazu se zapsaly do novodobé historie České republiky a staly se oblíbenou hrou všech generací.


cvrnkani_kulicek V Praze na Petříně se již v sobotu 18. října konal turnaj Masters. Komu nevyšel čas, může se dostavit 25. října do Prahy – Modřany, kde se v 10:30 uskuteční turnaj mistrů. Turnaj je otevřen i pro širokou veřejnost. Pro zájemce, kteří nemají k dispozici vlastní kuličky, jsou připraveny kuličky k zapůjčení.


Bližší informace naleznete na stránkách Českého kuličkového svazu www.kulicky.com .


Kuličky se hrají podle stanovených pravidel. Vždy jsou proti sobě dva hráči a každý z nich hraje se svou barvou kuliček. Ten, kdo má první všechny své kuličky v důlku, se stává vítězem. Kuličky mohou být z kteréhokoli nekovového materiálu s maximálním průměrem 16,5 mm. Nejčastěji používanými kuličkami, jsou kuličky vyrobené ze skla, protože oproti hliněnkám drží lépe směr.


Někdo bere kuličky jako hru, jiný jako sport, každý si však přijde na své. Nejedná se o žádnou fyzicky náročnou aktivitu, mohou si zahrát jak děti, tak rodiče či prarodiče. Hlavně, že se všichni společné pobaví!


Foto: Fotogalerie Českého kuličkového svazu

(ewe)