Praha.cz

 
Cyklisté se vydají na společný závod – zdraví i handicapovaní
Pondělí, 28. červenec 2014 20:19
Cyklisté se vydají na společný závod – zdraví i handicapovaní

Ve středu odpoledne vyrazí z Prahy dvě stovky účastníků extrémního cyklistického závodu napříč Českou a Slovenskou republikou. Plánovaná trasa měří 2 222 km a její zdolání mají závodníci 4 dny. Cílem je pomoci postiženým lidem zpět do života, proto pojedou zdraví a handicapovaní závodníci společně. Autorem projektu je Heřman Volf.


„Cílem není sbírání peněz. Chceme veřejnosti dokázat, že soužití s handicapovanými není věda, ani disciplína určená lékařům a terapeutům,“ řekl ke smyslu akce Volf. „Jde o přátelství, o boření bariér a zaběhlých klišé, o týmovou spolupráci, motivaci a pomoc těm, kteří ji chtějí a potřebují,“ doplnil sám handicapovaný organizátor.


Letošní závod je již druhým ročníkem v pořadí. Startovat bude 29 týmů. Každý tým má dva, čtyři nebo osm členů. Závod bude zahájen na Staroměstském náměstí, odkud se cyklisté vydají na Letenskou pláň. Tam bude start extrémního závodu. Závodníci také projedou dosud nedokončeným tunelem Blanka. 2 222 km musí účastníci zdolat za 111 hodin. Během závodu jsou plánovány zastávky v místech, kde se nacházejí rehabilitační ústavy nebo spinální jednotky. Zastávek je 22. Závodníci pojedou na kolech, na kterých jim to umožňuje jejich zdravotní stav – na běžných jízdních kolech i na upravených pro ruční ovládání.


Cíl je v parku Na Ladronce v Praze. V neděli se zde uskuteční slavnostní vyhlášení vítězů. Chybět nebude ani zajímavý kulturní program. V něm vystoupí, např., kapely Monkey business a The Tap Tap.


Foto: praha.cz

pchj